CGA800 potężne tabletki na odchudzanie

CGA800 potężne tabletki na odchudzanie

Kwas chlorogenowy (CGA) jest to naturalny kwas organiczny, polifenol i antyoksydant zmiatacz wolnych rodników. Znajduje się w szczególności w owocach kawy (w tym w zielonej kawie, jak i również śliwkach (zwłaszcza suszonych), karczochach, pokrzywach, pomidorach, bakłażanach, truskawkach. Przeciętna osoba pijąca kawę (czarną) dostarcza sobie w ten sposób 0, 5 - 1 g tego kwasu. Izomer (czyli substancję o podobnej budowie) kwasu chlorogenowego można odszukać w ziemniakach. Nie zawiera choru - jego nazwa pochodzi od tworzenia zielonej koloru przy utlenianiu.

Kwas ten obniża asymilowanie cukrów w przewodzie pokarmowym. Zwiększa subtelność komórek na insulinę oraz działa antyoksydacyjnie (przeciwutleniająco). Być moze ma oddziaływanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne.forskolin

Skuteczność na odchudzanie - badania

Szeroko cytowane jest doświadczenie prowadzone przez Joe Vinsona, Bryana Burnhama i Mysore V Nagendran. Badaniu poddano 16 (tylko) osób, 8 pań i 8 mężczyzn, podając im ekstrakt z zielonej kawy (komercyjny produkt GCA™) w różnorakich dawkach oraz placebo.

Badaniu poddano stosunkowo niedużą liczbę osób - tylko 16, co mogło mieć oddziaływanie na to że wyniki wyszły obarczone błędem losowym, czyli trochę przypadkowe.forskolin opinie

Testowania działania kwasu chlorogenowego na myszach

Testowania opublikowane w Journal of Agricultural and Food Chemistry sugerują, że kwas chlorogenowy (CGA) nie tylko pomaga w odchudzaniu, ale może powodować poprawienie wyników u chorych na cukrzycę. W eksperymencie trzydziestu (w sumie) myszy było karmione zwyczajowo lub dietą wysokotłuszczową albo dietą wysokotłuszczową i podawano im CGA (odpowiednik blisko 5 filiżanek kawy). Myszy którym podawano kwas chlorogenowy tyły tak samo jak te na wysokotłuszczowej diecie, dodatkowo miały większą odporność na insulinę i mniej tłuszczu przy wątrobie.quand

Większa ilość wiadomości o kwasie chlorogenowym

Znany także jako 5-O-caffeoylquinic acid, 3-O-caffeoylquinic acid (bo jest estrem kwasu chinowego i kwasu kawowego). Występuje w kawie i espresso, chociaż jego skład nie jest stała. Zarówno kawa jak i śliwki mają przyjemne działanie przeczyszczające, prawdopodobnie związane z kwasem chlorogenowym CGA (źródło: Chemical composition and potential health effects of prunes: a functional food? Stacewicz-Sapuntzakis M et al. Department of Human Nutrition and Dietetics, University of Illinois).

Ciekawą specyfiką kwasu chlorogenowego wydaje się być obniżanie skoków pułapu glukozy po obiedzie (źródło: Acute effects of decaffeinated coffee and the major coffee components chlorogenic acid and trigonelline on glucose tolerance. ) prawdopodobnie za pomocą inhibitora alpha-glucosidase (Chlorogenic acid differentially affects postprandial glucose and glucose-dependent insulinotropic polypeptide response in rats. )academia ortega